Arkiv

IF Elfsborg: ”Vi är en klubb för alla”

Damlagssatsningen, fotbollen som integrationsplattform och vad sponsorerna betyder för klubbens verksamhet och framgång är några av ämnena som avhandlades när vi träffade Stefan Andreasson, Klubbchef på vår sponsorsklubb IF Elfsborg, för en pratstund.

- Vi ger oss aldrig in i något halvhjärtat. Det ska vara helhjärtat, det finns inget annat, säger Stefan och syftar till Elfsborgs beslut om att satsa på ett damlag.

På IF Elfsborgs årsmöte den 13 mars togs det historiska beslutet att starta ett damlag, detta efter att en gedigen utredning gjorts genom Västra Götalands Idrottsförbund. Utredningen tittade på möjliga konsekvenser av att starta ett damlag och hur en damsatsning bäst kan genomföras.

IF Elfsborg startade redan i oktober 2014 upp ”Camp Elfsborg Flickakademi”, en satsning med syfte att skapa bra förutsättningar för damfotboll i Borås-området.

- Tanken från början, när vi startade Camp Elfsborg Flickakademi, var att vi på sikt skulle skapa ett elitlag för damer i Borås. Nu gick det lite fortare, vilket medlemmarna har tagit beslut om. Att det blev start i Division 4 och inte ta över ett Division 1-lag var medlemmarna eniga om, säger Stefan.

- För oss handlar det inte om att vinna från dag ett, utan damfotbollen ska vara en del av vår förening framåt. Vi vill göra en ambitiös satsning som ska vara långsiktig och hållbar, fortsätter Stefan, det får ta tid. 


Ungdomarna och fotbollen som integrationsplattform

IF Elfsborg är en förening med anor från 1904 och mycket kunskap finns inom klubben. ”Camp Elfsborg” är en viktig del där föreningen delar med sig av sitt kunnande för att bidra till att utveckla ungdomsfotbollen i regionen.

- Vi har en relativt liten ungdomssektion, men den har växt och består idag av 250-300 ungdomar. Då vi inte har något naturligt upptagningsområde möts alla hos oss – ungdomar som kommer från olika stadsdelar, bakgrunder och kulturer – vilket blir extremt bra; man blir kompisar genom fotbollen och det bidrar till mindre konflikter utanför planen, säger Stefan.

- Som jag ser det är fotbollen i särklass Sveriges största integrationsprojekt, säger Stefan.

 IF Elfsborg har ett unikt samarbete med Västergötlands Fotbollförbund där Elfsborg som elitförening och distriktsförbundet arbetar nära ihop. Det huvudsakliga målet är att få fler – både killar och tjejer – att börja spela fotboll, hålla på längre och sedan fortsätta som ledare.

- Vi är stolta över att vi inte rekryterar in spelare innan 15 års ålder. Det är ett viktigt ställningstagande från vår sida, säger Stefan.


”Fotbollen får aldrig bli en klassfråga”
För IF Elfsborg är stöttningen från sponsorer, näringslivet och staden helt avgörande – både för att kunna vara med i Allsvenskan, men också för att kunna vara en bred förening där fotbollen är tillgänglig för alla.

- Utan sponsring så finns vi inte, i alla fall inte i Allsvenskan. Det som skiljer Elfsborg från andra klubbar är att näringslivet verkligen stöttar oss – det ger oss möjligheten att arbeta långsiktigt, stabilt och seriöst, säger Stefan.

- Våra sponsorer gör det möjligt att kunna ta ut en väldigt låg årsavgift och för oss är det otroligt viktigt att inte göra fotboll till en klassfråga – alla ska kunna spela fotboll! 15-25 000 kronor är en vanlig årsavgift för ungdomsfotboll i Sverige idag. Vi tar 400 kronor. Utifrån vår ekonomi kanske vi är för billiga egentligen, men vi har alltid känt att det är viktigt för oss, i våra värderingar och vår kultur, att fotboll inte ska vara en klassfråga, säger Stefan.

Inom fotboll är en förenings ekonomi och resultat starkt sammankopplat, menar Stefan:
- Ekonomi är en avgörande faktor inom fotbollen idag, tyvärr. De lagen som har bäst ekonomi är också de lag som presterar bäst, så är det bara. För oss är det en utmaning att konkurrera med klubbarna med bäst ekonomi, men vi tror att vi kan vara smartare och göra rätt saker med våra pengar.
- I Elfsborg och i Borås som stad har vi en bra miljö där spelarna trivs, det är en otrolig konkurrensfördel vi har, lägger Stefan till.


På frågan om vad Stefan är mest stolt över svarar han såhär:

- Vi gjorde det omöjliga möjligt! Det som vi har gjort, det ska inte gå… att ta 9 medaljer mellan 2006-2015, spela i Europa nio år i rad med två guld – det är galet! Det är nu i efterhand man förstår hur otroligt det är. Den resan är jag allra mest stolt över att ha varit med på; från att spela för 800 personer på Ryavallen till fullsatt arena varje match, Champions League och grejer... Det är verkligen galet! Men, jag är övertygad om att det går att göra igen, med stöd från stan, näringsliv och publik.