Ett jobb blev en chans till ett liv i Sverige.

Publicerat: 14 februari 2022

Ett fast arbete inom sex månader, annars riskerar du utvisning. Så ser verkligenheten ut för många av de ensamkommande unga flyktingar som kom till Sverige 2015 och sedan gått gymnasiet här. På Speed har vi bestämt oss för att försöka hjälpa några av dem till ett fortsatt liv i Sverige.

Fast jobb eller utvisning.

Under 2015 kom många ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Långa handläggningstider gjorde att många av barnen och ungdomarna hann bli myndiga under tiden vilket minskade deras chanser till ett beviljat uppehållstillstånd. I juli 2018 trädde en tillfällig lag i kraft, den så kallade ”Nya gymnasielagen”, som säger att Migrationsverket får ge ett tillfälligt uppehållstillstånd under tiden dessa ungdomar studerar på gymnasiet.

Det är då, när gymnasiet är över, som kampen mot klockan börjar. Ungdomarna som kämpat hårt för att lära sig svenska och klara skolan, har sex månader på sig att skaffa ett jobb med fast anställning. Lyckas de inte riskerar de utvisning.

Ett jobb som ger hopp för framtiden.

På Speed har vi bestämt oss för att försöka hjälpa till och på så sätt förändra livet för några av ungdomarna. Projektet startade under hösten 2020, när vi förstod att vår då nyanställde medarbetare Mohsen riskerade att utvisas, om han inte fick en tillsvidareanställning. Det blev startskottet för att hjälpa unga flyktingar, och så även vårt samarbete med hjälporganisationen Agape Borås, som tillsammans med Rädda Barnen och Arbetslivsförvaltningen på Borås Stad ger stöd till arbete, kompetenshöjande insatser och psykosocialt stöd genom olika projekt finansierade av ESF.

Mohsen kom ensam till Sverige från Afghanistan 2015. Efter att ha sökt jobb en längre tid kom han i kontakt med Speed via en kompis. Idag har Mohsen en fast anställning i vår logistikverksamhet i Borås. Och det efterlängtade beskedet om permanent uppehållstillstånd har äntligen kommit!

   – Anställningen på Speed betyder allt för mig. Den har gett mig möjligheter som jag annars inte haft. Förut hade jag inga planer för framtiden, men efter att jag fick ett fast jobb vågade jag börja tänka framåt. Jag är verkligen tacksam för all hjälp jag har fått, att jag får jobba på Speed. Jag uppskattar allt med mitt jobb, men det allra bästa är att köra truck, säger Mohsen.

Genom samarbetet med Agape Borås kommer vi som arbetsgivare i kontakt med duktiga, drivna personer med rätt inställning och kompetens, och som hotas av utvisning. Och för Agape Borås innebär samarbetet en ökad chans att förverkliga målet om permanent uppehållstillstånd för de unga som de hjälper.

   – Vårt samarbete med Speed är oerhört värdefullt för att ge ungdomarna en möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden. På så vis får de en chans att visa vad de går för, en möjlighet att försörja sig. Och inte minst ger det ungdomarna framtidshopp, säger Kathleen, som är volontär på Agape i Borås.

Ett jobb betyder många gånger mer än en inkomst och möjligheten att få stanna i Sverige permanent.

   – Ett arbete betyder allt, för att öka deras självkänsla, för att de ska känna sig som en del i samhället och motverka utanförskap, säger Kathleen.

Insatser som gör skillnad.

Att få ett fast arbete på så kort tid som sex månader är ofta tufft. Än svårare är det för de unga flyktingarna, som ofta saknar ett nätverk av vuxna. Hos oss på Speed får dessa ungdomar, precis som övriga nyanställda, börja med en visstidsanställning. Om allting fungerar bra, så försöker vi att så tidigt som möjligt erbjuda en tillsvidareanställning, för att minska tiden av ovisshet.

Charlotte Damberg är anställd på Rädda Barnen och operativ ledare för projektet Ung Kraft i Borås. Hon har följt flera ungdomar sedan de kom till Sverige 2015 och kan nu med glädje se deras utveckling.

   – Det är fantastiskt stort att se att de tonåringar vi då mötte, nu 5 år senare, har vuxit upp, är färdiga med sina utbildningar och redo att integreras på arbetsmarknaden. Men för att de ska lyckas behöver de ibland lite extra stöd och engagerade arbetsgivare som är villiga att gå dem till mötes. Jag otroligt imponerad över de insatser som Speed gjort för ungdomarna, säger Charlotte.

Vi som jobbar på Speed är väldigt stolta över den hjälp som företaget har kunnat ge.

   – Jag är stolt över att vi på Speed vågar satsa på dessa unga personer, som ofta inte får en chans på arbetsmarknaden. För oss blir de en tillgång; de kommer in med stor motivation och drivkraft, och flera har erfarenhet av lager och logistik, säger Martina Lundgren, ansvarig för projektet på Speed.

   – Jag tycker att det är viktigt att vi gör vad vi kan för att hjälpa de utsatta i samhället. Vi kommer inte kunna hjälpa alla, men för några personer kan möjligheten till ett jobb hos oss på Speed vara skillnaden mellan ett liv i trygghet och ett liv i stor ovisshet. Jag är dessutom övertygad om att vi får en grupp av mycket lojala medarbetare på det här viset, säger Mats Johnson, VD för Speed.