Här lagas trasiga betyg för en ljusare framtid.

Publicerat: 11 april 2023

Destination gymnasiet – en sann möjliggörare.

Varje ung människa som lämnar grundskolan utan godkända betyg är en förlorad möjlighet. En framtid som stängs. Och varje gång är det ett stort misslyckande för den enskilde individen, för oss som arbetsgivare och framför allt för samhället vi lever och verkar i. Destination Gymnasiet är organisationen som lagar trasiga betyg och hjälper ungdomar till en ljusare framtid. Ett initiativ Speed stöttat sedan starten 2014.

22% av niondeklassare har inte godkänt betyg i matte.

Flitens lampa lyser klar i lokalerna på Simonsland i Borås där ett femtiotal elever samlats, precis som varje söndag, för att plugga matte. Små grupper om max fyra till fem elever får hjälp av sina coacher, som själva är studenter på gymnasium eller högskola, att reda ut det som varit svårt att greppa på lektionerna i skolan i veckan som gått. Man utgår hela tiden från material som eleverna arbetar med i skolan. Av de som idag börjar i nionde klass är det över hissnande 22% som inte har godkänt betyg i matematik och som löper mycket hög risk att avsluta grundskolan utan att kunna söka till gymnasium. I Borås stad motsvarar det nästan 250 elever! En oförsvarligt hög siffra som riskerar att urholka svensk konkurrenskraft och göra att vi halkar efter som nation vad gäller kompetens och innovationskraft. Dessutom skapas en grupp ungdomar som hamnar i ett utanförskap vilket aldrig är bra, varken för individen eller samhället.

Destination Gymnasiet är ett lokalt initiativ i Borås som hjälper precis just de här eleverna. Ungdomar, framför allt i årskurs nio, som riskerar att få underkänt i matte och därmed inte få behörighet att söka till gymnasiet, men som med rätt hjälp har förutsättningar att lyckas. Hjälpen är gratis för eleverna och organisationen finansieras fullt ut av lokala stödföretag. Skillnaden mot vanlig läxhjälp är att undervisningen bedrivs i andra lokaler än skolans plus att den sker på söndagar, istället för direkt efter skoltid.

”Eleven kommer bort från sin ursprungliga skolmiljö och den identitet man har i skolan. Hos oss träffar man andra från olika delar av Borås som alla är i samma situation och man får ett helt annat sammanhang”, berättar Åsa Molander, som grundat och driver Destination Gymnasiet. ”Alla som kommer till oss har samma målsättning och vårt upplägg ger oss goda förutsättningar att stärka elevernas självkänsla, självförtroende och motivation. Det som behövs för att lyckas.”

Matte på söndagar hjälper 98% till godkänt betyg.

Och det är just det som driver Åsa – att ge eleverna möjlighet att lyckas och att se dem göra det. Runt 97–98% av eleverna får minst ett godkänt betyg i matematik, men målsättningen är självklart att samtliga ska nå dit. Det här läsåret tar organisationen emot cirka 50 elever, andra har man som mest haft 70. Antalet elever som tas emot hänger ihop med resurser och där är antalet stödföretag avgörande.

Noah och Hanad pluggar matte på söndagar och får fin hjälp av Destination Gymnasiet.

Noah Röstlund och Hanad Mohammed går i nian och hade båda underkänt i matte i årskurs 8. Efter en termin med Destination Gymnasiet har båda nu nått godkänt betyg och nu är siktet inställt ännu högre.

”Matten går så mycket bättre nu när jag går här och jag har redan höjt mitt betyg”, berättar Noah. ”Att jag får den här hjälpen under ett år är verkligen bra för mig och jag måste verkligen ta chansen jag fått!”

”Jag har också höjt mitt betyg från F och nu försöker jag få ännu högre”, säger Hanad. ”Det är tack vare hjälpen jag får på söndagar som jag klarat detta. Min coach är riktigt bra och förklarar så att jag förstår. Det är roligt att plugga matte nu, det tyckte jag inte innan.”

På god väg mot framtidsdrömmarna.

Alicia Gustavsson och Kira Älverbrandt går idag på gymnasiet. Alicia går Samhäll och vill bli polis. Kira Vård & Omsorg, med en dröm om att bli ambulanssjuksköterska. Drömmar, som båda är rörande överens om, hade gått i kras om de inte fått hjälp av ”Destination”, som de säger.

Kira och Alicia säger att de aldrig hade fått godkänt betyg i nian utan ”Destination”.

”Utan Destination hade jag fått F i matte”, säger Alicia. ”Här fick jag sitta med min coach och fråga om och om igen, tills jag förstod. Hon ville verkligen hjälpa mig! Jag behövde aldrig känna mig dum. Att klara något jag inte gjorde innan stärkte verkligen på min självkänsla. Jag fick faktiskt högre betyg även i andra ämnen, och kanske berodde det på att vi fick lära oss en studieteknik här som jag hade nytta av.”

”Ja, det var verkligen skönt att komma hit och få hjälp och kunna fråga vad som helst”, fyller Kira i. ”Efter söndagsmatten kände man sig stolt över sig själv. Plus att på matten i skolan hängde jag med mycket bättre, jag behövde inte sitta som ett frågetecken. Att sedan få ett godkänt slutbetyg var det bästa av allt. Det hade aldrig gått utan Destination!”

Speed har varit med och stöttat Destination Gymnasiet från starten 2014, och är en viktig del i vårt sociala hållbarhetsarbete. Vi har hjälpt hundratals ungdomar till en ljusare framtid och därmed skapat konkurrenskraft i form av kompetens. Något som är ytterst centralt för oss som arbetsgivare men också av största vikt för samhället i stort.