Stories we love.
BONNIERFÖRLAGEN.

Outsourcad logistik och distribution är modellen sedan länge för bonnierförlagen.

På Sveavägen i Stockholm ligger det pampiga Bonnierhuset. Här huserar Bonnierförlagen, som i snart 200 år försett läsare med litteratur av olika genrer. Många böcker har det blivit genom åren och bara under 2022 såldes drygt 8 miljoner, vilket innebar att det distribuerades i snitt 30.000 Bonniervolymer varje arbetsdag eller hisnande 4.000 böcker per arbetstimme. Detta fördelat på 6.303 olika titlar. Logistik och distribution sker dock inte från Sveavägen, utan sköts av Speed ute i Rosersberg. Ett samarbete etablerat sedan många år tillbaka.

-”Speed är ju experter på boklogistik och -distribution vilket känns oerhört tryggt, samtidigt som det är positivt för oss att de har erfarenhet även av andra branscher”, säger Göran Wiberg, Försäljningsdirektör på Bonnierförlagen. ”Speed sköter order, lager, fakturering, kundservice och kundreskontra både mot våra återförsäljare och konsumentmarknaden. För oss är det mer kostnadseffektivt att outsourca än att sköta själva.”

Den tryckta boken är utmanad.

Bonnierförlagen består av ett tiotal olika förlag samt Bonniers Bokklubbar. Varje år ger man ut över 600 nyheter. En bok har en relativt kort livslängd vilket gör att det är stor rörelse på lagret. En av utmaningarna branschen står inför är att ljudboken fortsätter öka i popularitet. Detta har resulterat i en nedåtgående trendkurva för den fysiska boken.

-”Den tryckta boken har stått emot den digitala ganska väl under många år, men visst är trenden nedåt”, säger Göran. ”Här måste vi vara på tårna och göra det alternativet fortsatt attraktivt, exempelvis genom snabbare distribution och förbättrad kundservice – både till återförsäljare och konsumenter. Vi jobbar kontinuerligt tillsammans med Speed för att hitta nya vägar och nya sätt.”

Hållbarhet ger ett vässat erbjudande.

Ett annat område som just nu är fullt fokus på är hållbarhet. Bonnierförlagen tittar hela tiden på hur de kan bli än vassare här, en nödvändighet för att bibehålla konkurrenskraft och stärka sitt erbjudande.

-”Vi har fullt fokus på att optimera och förbättra våra processer för att bli än mer hållbara. Att ha Speed som en partner och leverantör är väldigt skönt, i och med deras uttalade hållbarhetsfokus och de mål de jobbar mot. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan göra något riktigt bra!”

”Det är tryggt att jobba med experter på sitt område.”

Göran Wiberg, Försäljningsdirektör Bonnierförlagen

Snabbfakta: BONNIERFÖRLAGEN.

LOGISTIK Transport management BEMANNING rekrytering utbildning

BRANSCH: FÖRLAG
HUVUDKONTOR: STOCKHOLM
OMSÄTTNING (2022): + 1 MDSEK
ANSTÄLLDA (2022): 240
GRUNDAT: 1837 (!)
SPEEDKUND SEDAN: 1960

Besök BONNIERFÖRLAGEN.

Besök Bonnierförlagen och läs mer om ett av Sveriges mest anrika företag och kika in deras aktuella titlar inom olika genrer.

LOGISTIK OCH DISTRIBUTION för handel.

Har ditt företag behov av logistik- och distributionslösningar? Läs mer om vad du kan få hjälp med och hur. Oavsett om du säljer via återförsäljare eller på nätet.

Vill du prata Logistik och distribution?

Kontakta Johan som hittar en lösning till dina behov.
Johan Appelkvist
0704 13 28 00