SPEED FÖRST I BORÅS ATT ÅTERVINNA PAPPERSHANDDUKAR.

Publicerat: 02 december 2024

Nu tar Speed täten i hållbarhetsarbetet i Borås kommun och blir det första företaget i området att införa återvinning av pappershanddukar. Som ett av Sveriges ledande logistik- och bemanningsföretag fortsätter vi, som ett redan klimatneutralt bolag, att bryta ny mark för en mer hållbar framtid.

Nu sluter vi kretsloppet genom att införa återvinning av våra pappershanddukar – en cirkulär hantering där handdukarna blir till nya mjukpappersprodukter. På så sätt minskar vi både våra avfallsmängder och vårt klimatavtryck. Vi sänker CO2-utsläppen med 40% jämfört med traditionell avfallshantering av pappershanddukar.

– ”Vi är redan idag klimatneutrala men det är inget som påverkar våra ambitioner att hela tiden hitta nya sätt att sänka vår miljöpåverkan. Det är extra roligt att vi är först ut i Borås med det här och förhoppningsvis kan vi inspirera fler företag att haka på. Det är ju ett lysande exempel på hur en liten förändring kan göra stor skillnad. Hållbarhet handlar ju mycket om att våga tänka nytt och skapa en positiv kedjereaktion,” säger Camilla Parneving, Kommunikations- & Marknadschef på Speed.

Idén till projektet kom från vår en av våra leverantörer – Ahnviks Papper. Tillsammans har vi under många år jobbat hårt med att hitta lösningar och produkter för att minska materialåtgång i verksamheten utan att tappa i kvalitet. Först ut var torkprodukter för att följas åt av säckar, papper, wellpapp, emballage och sträckfilm. Nu tar vi det ett steg längre genom att även återvinna material.

– ”Många bäckar små leder till positiva förändringar. Det här initiativet gör att Speed årligen kommer att återvinna ca 4 ton papper som istället för att gå till förbränning nu får nytt liv”, konstaterar Johan Flodin, hållbarhetsansvarig på Ahnviks Papper.

Bakom Tork PaperCircle® som tjänsten heter står Essity. Det är de som samlar in och gör nya produkter av Speeds använda pappershanddukar. Projektet körs igång 1 december på Speeds anläggningar i Borås. Faller initiativet väl ut är målsättningen att implementera även på övriga orter.