Introduktion.

Hållbarhet är en av de mest angelägna utmaningarna i vår tid och på Speed är vi djupt engagerade i att ta itu med det inom de miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekterna av vår verksamhet. Vi tillhandahåller hållbara tjänster för kunder med komplexa logistik- och personalutmaningar.
Denna uppförandekod för leverantörer är i linje med FN:s Global Compacts tio principer1, FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter2, Internationella arbetsorganisationens (ILO) åtta grundläggande konventioner3 och FN:s konvention mot korruption (UNCAC)4. Vi har åtagit oss att följa inte bara lokala lagar utan även internationella konventioner och etiska standarder.
För oss är hållbarhet mer än bara ett ansvar gentemot kunderna – det är avgörande för vår långsiktiga framgång. Våra ansträngningar sträcker sig bortom interna aktiviteter till samarbeten med kunder, leverantörer och partners, vilket främjar positiv förändring bortom våra organisatoriska gränser.
Att bedriva verksamheten på ett ansvarsfullt sätt är en grundprincip och du som leverantör spelar en viktig roll. Denna uppförandekod för leverantörer beskriver de etiska och hållbara affärsmetoder som vi upprätthåller. Tillsammans strävar vi efter att vara en kraft för positiv förändring och arbeta tillsammans för att ta itu med den globala klimatutmaningen. Vår kod förkroppsligar våra värderingar, som är förankrade i den lagstiftning och de internationella ramverk som vi stöder.
Hans Sahlin, VD
Ladda ner som pdf.
Vill du hellre ladda ner Leverantörskoden som en pdf? Klicka här. (Dokument på engelska.)

Syfte.

Syftet med Speeds Leverantörskod (nedan kallad Koden) är att säkerställa att Speed bedriver sin verksamhet på ett etiskt och hållbart sätt genom hela värdekedjan.
Kärnan i vår verksamhet är ett åtagande att respektera mänskliga rättigheter, säkerställa rättvisa och säkra arbetsförhållanden, skydda våra tillgångar och intressen och upprätthålla etiska och miljömässigt ansvarsfulla affärsmetoder. Dessa åtaganden är en integrerad del av vår verksamhet, och vi förväntar oss samma engagemang från våra leverantörer.
Genom att följa denna kod bekräftar leverantörerna sitt engagemang för gemensamma värderingar och alla intressenters välbefinnande.
Koden täcker alla tre dimensionerna av hållbar utveckling; miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

Våra allmänna krav.
Denna uppförandekod för leverantörer gäller för alla Speeds leverantörer.
Leverantörer är skyldiga att uppfylla alla krav som anges i denna kod eller någon ömsesidigt överenskommen likvärdig standard.
Leverantörer måste följa alla tillämpliga lagar, förordningar, tillstånd och standarder i alla länder där de är verksamma. Om de krav som beskrivs i denna kod går utöver lokala lagar och förordningar, har kodens krav företräde.
Leverantörer är skyldiga att säkerställa och övervaka att deras leverantörer uppfyller kraven i koden eller andra ömsesidigt överenskomna likvärdiga standarder.
Leverantörer måste på begäran tillhandahålla bevis på efterlevnad av koden och upprätthålla transparens. Speed förbehåller sig rätten att verifiera efterlevnaden genom metoder som självutvärderingar, undersökningar, revisioner eller andra former av utvärdering.
Leverantören förväntas arbeta proaktivt för att identifiera och hantera eventuella risker för bristande efterlevnad av koden. Brott mot kraven i denna kod ska anmälas till Speed utan dröjsmål.
Denna uppförandekod för leverantörer är vidare uppdelad i sex delar, som var och en beskriver specifika krav:
- Respekt för miljön
- Klimatpåverkan
- Respekt för människor och mänskliga rättigheter
- Affärsetik och konfidentialitet
- Ledningssystem
- Samarbete och efterlevnad
Underlåtenhet att åtgärda bristande efterlevnad av denna uppförandekod för leverantörer kan leda till en minskning av verksamheten, och om adekvata korrigerande åtgärder inte vidtas kan det i slutändan leda till att affärsrelationen med Speed Group avslutas.
Respekt för miljön.

Som en del av vårt engagemang för hållbar utveckling lägger vi stor vikt vid miljödimensionen i vår verksamhet. Vi anser att det inte bara är vårt ansvar att skydda miljön och bevara naturresurser utan också avgörande för den långsiktiga framgången för vår verksamhet.
Vi förväntar oss att våra leverantörer delar detta åtagande genom att implementera metoder som minimerar deras miljöpåverkan. Detta inkluderar att minska utsläppen av växthusgaser, hantera avfall på ett ansvarsfullt sätt och använda resurser effektivt.
Miljöhänsyn.
Leverantörer måste integrera miljöhänsyn i sin verksamhet och sina beslutsprocesser.
Miljöpåverkan.
Leverantörer förväntas anta miljövänliga metoder för att minimera sin miljöpåverkan.
Försiktighetsprincipen.
Leverantören ska följa försiktighetsprincipen och iaktta försiktighet inför potentiella miljörisker. Leverantörer ska tillämpa försiktighetsprincipen när det gäller miljö- och hälsorisker och vidta åtgärder för att förebygga skador.
Vattenanvändning.
Leverantörer som använder vatten i sin verksamhet måste spåra sin vattenförbrukning, identifiera möjligheter att minska vattenanvändningen och genomföra åtgärder för att öka vatteneffektiviteten. Detta kan innefatta åtgärder som att minska vattenslöseriet, återvinna vatten och använda vatteneffektiva tekniker och metoder.
Biologisk mångfald.
Leverantörer måste identifiera och minimera negativ påverkan på biologisk mångfald och ekosystem samtidigt som de vidtar åtgärder för att skydda och bevara dem. Detta kan innefatta åtgärder som att undvika verksamhet i känsliga områden, återställa skadade ekosystem och främja hållbara metoder.
Förebyggande av föroreningar.
Leverantörer med betydande utsläpp av föroreningar (eller buller) till omgivande luft eller avloppsvatten måste vidta åtgärder för att minska utsläppen av skadliga föroreningar och förbättra luft- och vattenkvaliteten.
Avfallshantering.
Leverantörer uppmuntras att anta en avfallshanteringsstrategi som följer avfallshierarkin och prioriterar, i ordning: förebyggande, minskning, återanvändning, återvinning, energiåtervinning, förbränning utan energiåtervinning samt säker och miljömässigt ansvarsfull avfallshantering.
Leverantörer måste spåra sitt avfall och identifiera möjligheter att förbättra avfallshanteringen.
FarligT material.
Leverantörer som hanterar farliga material (t.ex. farligt gods, kemikalier eller farligt avfall) ansvarar för att se till att de är korrekt identifierade och märkta samtidigt som de säkerställer säker och ansvarsfull hantering, lagring, användning, återvinning och bortskaffande med hänsyn till både miljö och människor. Detta inkluderar efterlevnad av kandidatförteckningen över ämnen som inger mycket stora betänkligheter (SVHC) i Reach, som publiceras av Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) och uppdateras regelbundet. Ämnen i denna förteckning kan ha allvarliga och ofta oåterkalleliga effekter på människor och miljö, och deras användning i produktionen eller förekomst i produkter måste meddelas Speed tillsammans med lämpliga åtgärder för säker hantering.
Leverantören ska vidta åtgärder för att minimera genereringen av farliga material.
Klimatpåverkan.

Klimatförändringarna är en av de mest akuta utmaningarna som vår planet står inför, och vi är fast beslutna att göra vår del för att ta itu med dem. Som en del av detta åtagande förväntar vi oss att våra leverantörer vidtar proaktiva åtgärder för att minska sin klimatpåverkan och anpassa sin verksamhet till målen i Parisavtalet.
Detta inbegriper att mäta och rapportera utsläpp av växthusgaser, fastställa mål för att minska dessa utsläpp och genomföra strategier för att uppnå dessa mål. Det kan handla om att öka energieffektiviteten, övergå till förnybara energikällor och minska utsläppen från transporter.
Rapportering av växthusgasutsläpp.
Som en del av vårt åtagande att minska vår miljöpåverkan kräver vi att våra leverantörer mäter och rapporterar sina utsläpp av växthusgaser (GHG) för Scope 1, 2 och, i förekommande fall, Scope 3, enligt GHG-protokollet.
Klimatmål.
Leverantörerna måste sätta ambitiösa och uppnåeliga klimatmål. Dessa mål bör ligga i linje med målen i Parisavtalet: att begränsa den globala uppvärmningen till väl under 2 grader Celsius över förindustriell nivå, samtidigt som man fortsätter ansträngningarna för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader Celsius.
Energieffektivitet.
Leverantörer ska mäta och aktivt arbeta för att minska sin energianvändning. De bör sträva efter att öka användningen av förnybara och alternativa energikällor i sina verksamhets- och logistiksystem.
Respekt för människor.

Vi strävar efter att säkerställa att vår verksamhet har en positiv inverkan på de samhällen där vi är verksamma och att vi respekterar alla individers rättigheter och värdighet. Vi förväntar oss att våra leverantörer delar detta åtagande och följer höga standarder för socialt ansvar. Det handlar bland annat om att följa arbetstagares rättigheter, främja mångfald och inkludering och säkerställa säkra och hälsosamma arbetsförhållanden.
Termen ”anställd” som används i denna kod inkluderar varje person som arbetar för leverantören, inklusive men inte begränsat till anställda, entreprenörer, konsulter, praktikanter och högsta ledningen.
Mänskliga rättigheter.
Leverantörer måste respektera FN:s konventioner om mänskliga rättigheter och ta ansvar för sina anställda, underleverantörer och de samhällen där de är verksamma.
Barnarbete.
Leverantörer kan inte anställa personer under 15 år eller den högre lagstadgade minimiåldern som gäller på deras plats.
Anställningsvillkor.
Leverantören ska strikt förbjuda tvångsarbete, slavarbete eller någon form av ofrivilligt arbete på sina arbetsplatser.
Leverantörer måste se till att deras anställda har rätt till rättvisa och rimliga anställningsvillkor i enlighet med nationella lagar, kollektivavtal och relevanta ILO-konventioner.
Löner och förmåner.
Leverantörer är skyldiga att tillhandahålla rättvisa löner och förmåner i enlighet med relevanta standarder på de platser där de är verksamma.
Arbetstid.
Leverantörer måste se till att de anställdas arbetstid överensstämmer med de minimikrav som ställs i nationella lagar och relevanta ILO-konventioner.
Föreningsfrihet.
Leverantörer ska respektera anställdas rätt till föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar.
Hälsa och säkerhet.
Leverantörer måste åta sig att tillhandahålla en säker och hälsosam arbetsmiljö, med fokus på ständiga förbättringar.
Säkerhetsrisker.
Leverantörer ska identifiera och kontrollera risker för potentiell exponering för säkerhetsrisker. Detta inkluderar de som orsakas av maskiner, utrustning, kemikalier, biologiska eller fysikaliska faktorer.
Leverantörer måste se till att dessa risker identifieras, bedöms och kontrolleras genom lämpliga åtgärder, såsom att tillhandahålla personlig skyddsutrustning, implementera säkerhetsrutiner och genomföra regelbunden säkerhetsutbildning för anställda.
Olyckor och tillbud.
Leverantörer måste ha ett system för att rapportera, utvärdera och hantera risker relaterade till olyckor och tillbud. Detta system bör syfta till att identifiera grundorsakerna och genomföra förebyggande åtgärder för att undvika framtida incidenter.
Beredskap för nödsituationer.
Leverantörer måste ha en robust beredskapsplan för nödsituationer för att säkerställa kontinuitet och minimera risker vid oförutsedda händelser. Detta inkluderar att identifiera risker, utveckla handlingsplaner, utbilda personal och ha kommunikationsstrategier för att snabbt informera alla relevanta parter.
Sanitet.
Leverantörer måste se till att deras anställda har tillgång till hygieniska toaletter, rent dricksvatten och sanitära matplatser. Dessa väsentligheter bidrar till att upprätthålla arbetskraftens hälsa och välbefinnande, samtidigt som en produktiv och hållbar arbetsmiljö säkerställs.
Icke-diskriminering och icke-trakasserier.
Leverantörer ska erbjuda lika möjligheter för alla individer, oavsett ras, kön, sexuell läggning, ålder, nationalitet, religion, etnicitet, funktionshinder eller andra särskiljande egenskaper.
Leverantörer ska aktivt främja en företagskultur och arbetsmiljö fri från diskriminering och trakasserier.
Respekt för markrättigheter.
Leverantören ska respektera lokalsamhällens markrättigheter och ursprungsbefolkningars rättigheter.
Affärsetik & konfidentialitet.

Effektiv styrning är en hörnsten i hållbar utveckling och ansvarsfulla affärsmetoder. Det omfattar de system, processer och principer som säkerställer att en organisation leds på ett transparent, ansvarsfullt och etiskt sätt.
Vi förväntar oss att våra leverantörer delar vårt engagemang för etiska affärsmetoder och att de följer höga standarder för affärsuppförande. Detta inkluderar att följa alla tillämpliga lagar och förordningar, undvika intressekonflikter och upprätthålla korrekta och transparenta register. Affärsintegritet är viktigt, och konfidentialitet är en avgörande aspekt av ansvarsfulla affärsmetoder. Det handlar om att skydda känslig information och se till att den inte lämnas ut till obehöriga
.
Antikorruption.
Leverantörer ska ha nolltolerans mot korruption och aktivt arbeta för att den ska förekomma i deras verksamheter.
Intressekonflikt.
Leverantörer är ansvariga för att se till att anställda undviker intressekonflikter och rapporterar sådana situationer till sin närmaste chef eller företagsledning.
Rättvis konkurrens och affärsmetoder.
Leverantörer ska främja rättvis konkurrens och etiska affärsmetoder och följa tillämpliga lagar och branschnormer.
Penningtvätt.
Leverantörer måste säkerställa att deras verksamhet inte är inblandad i någon form av penningtvätt eller finansiering av olaglig verksamhet.
Handelssanktioner och exportkontroll.
Leverantörer ska följa handelssanktioner och exportkontrollbestämmelser.
Förfalskade delar.
Leverantörer måste implementera effektiva system och processer för att säkerställa att inga förfalskade delar används i deras produkter. Detta inkluderar noggrann granskning av leveranskedjan, regelbunden testning och inspektion av delar samt snabb rapportering och åtgärdande av eventuella identifierade problem.
Säkra produkter.
Leverantörer ansvarar för att se till att alla tillverkade produkter följer gällande lagar och förordningar om produktsäkerhet. Leverantörer måste hålla sig informerade om relevanta säkerhetsföreskrifter och genomföra regelbundna inspektioner för att säkerställa fortsatt efterlevnad.
Informationssäkerhet.
Leverantörer måste följa alla tillämpliga lagar och regler som rör informationssäkerhet för att skydda Speeds information. Leverantörer måste ha ett ledningssystem på plats för att säkerställa skyddet av konfidentiell information, immateriella rättigheter och personuppgifter från otillbörligt avslöjande, förlust, stöld eller missbruk.
Alla incidenter som rör informationssäkerhet, inklusive brott mot cybersäkerheten, måste rapporteras omgående till Speed
Skydd av personuppgifter.
Leverantörer måste följa alla tillämpliga lagar, förordningar och specifika avtalsbestämmelser om personuppgifter. Personuppgifter måste skyddas när de samlas in, lagras, bearbetas, överförs eller delas.
Skydd av konfidentiell information & immateriella rättigheter.
Leverantörer ska vidta alla lämpliga åtgärder för att skydda Speeds konfidentiella information och immateriella rättigheter från otillbörligt avslöjande, förlust, stöld eller missbruk.
Ansvarsfulla inköp av råmaterial.
Leverantörer måste se till att råvaror anskaffas på ett ansvarsfullt sätt i enlighet med OECD:s riktlinjer för tillbörlig aktsamhet för ansvarsfulla leveranskedjor för mineraler från konfliktdrabbade områden och högriskområden. Detta garanterar att anskaffningen av mineraler inte bidrar till konflikter eller kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
Ledningssystem.

Vi kräver att alla våra leverantörer implementerar ett robust ledningssystem. Detta system bör baseras på en erkänd standard och bör omfatta nyckelområden som kvalitet, miljöprestanda, hälsa och säkerhet och informationssäkerhet.
Genom att implementera ett ledningssystem kan leverantörer visa sitt engagemang för att uppfylla våra och våra kunders krav och förväntningar.
Implementera ledningssystem.
Leverantörer ska införa och upprätthålla ett relevant ledningssystem för att säkerställa att denna kod följs.
Juridiska krav och kundkrav.
Leverantörer måste upprätta en process för att identifiera och följa alla tillämpliga juridiska krav och kundkrav.
Riskhantering.
Leverantören ska ha en process för att identifiera och hantera risker inom sin ledning och drift.
Utbildning.
Leverantören är ansvariga för att utbilda sina anställda för att säkerställa att de agerar i enlighet med de krav som anges i denna kod.
Ständiga förbättringar.
Leverantören måste aktivt sträva efter ständiga förbättringar inom ramen för hållbarhet.
Business continuity management (bcm).

Business Conutinuity Management (BCM) är en strategisk process som är utformad för att säkerställa att en organisation kan upprätthålla kritiska affärsprocesser under och efter störningar. För Speed är det viktigt att våra leverantörer har en effektiv BCM-plan på plats. Detta säkerställer att leverantörens verksamhet kan fortsätta utan avbrott och därmed garanterar att våra egna affärsprocesser förblir opåverkade. Genom att kräva att våra leverantörer implementerar och upprätthåller en BCM-plan kan vi uppnå en hög nivå av tillförlitlighet och motståndskraft i hela vår leveranskedja.
BCM.
Leverantören ska upprätthålla och genomföra en effektiv plan för hantering av affärskontinuitet (BCM) för att säkerställa kontinuitet i verksamheten i händelse av störningar eller avbrott. Denna plan ska innehålla, men är inte begränsad till, följande:
- Riskbedömning och analys: Identifiera och bedöma potentiella risker och hot som kan påverka verksamheten.
- Kontinuitetsstrategier: Utveckla och implementera strategier för att hantera och minimera effekterna av identifierade risker.
- Återställningsplaner: Utveckla detaljerade planer för att återställa affärsverksamheten till det normala efter ett avbrott.
- Testning och övningar: Testa och träna regelbundet BCM-planen för att säkerställa att den är effektiv och identifiera områden som kan förbättras.
- Granska och uppdatera: Granska och uppdatera BCM-planen regelbundet för att säkerställa att den är aktuell och relevant.
Samarbete & efterlevnad.

Att tillhandahålla data och främja samarbete är avgörande för att bygga starka och framgångsrika affärsrelationer. Det handlar om att dela relevant information och arbeta tillsammans för att uppnå gemensamma mål.
Vi förväntar oss att våra leverantörer tillhandahåller korrekta och aktuella uppgifter för att stödja våra beslutsprocesser. Dessutom värderar vi samarbete högt och uppmuntrar leverantörer att bidra till att identifiera möjligheter till förbättringar och ta itu med eventuella problem.
DELA information.
Leverantörer måste på begäran förse Speed med dokument och data som är nödvändiga för att verifiera efterlevnad av koden. Detta kan inkludera, men är inte begränsat till, att fylla i frågeformulär för självutvärdering och/eller revisioner på plats av Speed eller en oberoende tredje part som utsetts av Speed.
RapporterA bristande efterlevnad.
Leverantörer är skyldiga att utan dröjsmål informera Speed vid misstanke om eller upptäckt av bristande efterlevnad av kraven i denna kod eller tillämpliga lagar och förordningar. Sådana anmälningar kan göras via Leverantörens kontakt hos Speed eller via Speeds visselblåsarfunktion.
Som nämnts ovan; underlåtenhet att åtgärda bristande efterlevnad av denna kod kan leda till en minskning av verksamheten. Om adekvata korrigerande åtgärder inte vidtas kan det i förlängningen leda till att affärsrelationen med Speed Group upphör.