Arkiv

Marbo Basket: ”Hos oss finns en plats för alla”

Frank Alm, Chase Coley och Fredrik Almqvist på Marbo Basket.

På Speed Group har vi glädjen att presentera en av de nya klubbarna vi sponsrar: Marbo Basket – en klubb där jämställdhet och likabehandling står i fokus. Vi träffade Frank Alm och Fredrik Almqvist, eldsjälar, tränare och klubbchefer, för att prata om klubben, satsningarna på damlaget och vad basketen betyder för ungdomarna i samhället.

Marbo Basket är en basketklubb i Kinna, Marks kommun, med 400-500 medlemmar och lag för flickor/kvinnor, pojkar/män och funktionsnedsatta.

- Vi är verkligen stolta över hela vår verksamhet! Alla våra medlemmar och lag är lika mycket värda i föreningsarbetet, säger Frank. Vår satsning på damlaget är en viktig del av klubben och något som sticker ut i en annars mansdominerad elitidrottsvärld.
- Satsningen grundar sig i att vi vill behålla våra tjejer i bygden och ge dem möjligheter. Tidigare var de tvungna att flytta för att kunna satsa på basketen, men genom ett samarbete med Marks kommun, basketgymnasiet och våra sponsorer har vi kunnat utöka träningsmöjligheterna och lyckats komma upp i en nivå där vi tävlar som ett av de tio bästa damlagen i Sverige, fortsätter Frank.

- I Sjuhärad finns bara ett damelitlag inom de stora bollsporterna, vilket är vårt damlag Mark Basket, säger Fredrik. Nästan all idrottssponsring går till herridrotten, vilket har gjort det svårt för vår satsning på damlaget.


”Utan sponsorerna skulle tjejerna inte ha en chans”
Klubbens spelare är samtliga oavlönade och spelar utifrån eget driv och engagemang i sporten, men för att utveckla de yngre tjejerna har klubben under perioder valt att anställa två basketspelare från USA. När det kommer till tränare och kansli är det ideellt arbete som ligger bakom. Som eldsjälar i klubben har Frank och Fredrik fått ta breda roller, där arbetet med att hitta sponsorer inte har kunnat prioriteras på det sätt man hade önskat.

- Vi blev väldigt glada när Speed kontaktade oss och var intresserade av att sponsra Marbo Basket. Det kändes otroligt roligt att en sponsor kom till oss och det känns jättekul att få synas tillsammans med Speed Group, säger Fredrik.

- Av tradition i idrottsvärlden har killarna alltid fått enormt mycket mer sponsring. Vi är jätteglada för varje sponsor som vill gå in och stötta tjejerna. Sponsringen möjliggör att vi kan spela i den högsta, rikstäckande serien, vilket är förenat med mycket kostnader, säger Frank.
- Vi skulle aldrig klara av att driva laget utan våra sponsorer och kommunen. Vi är bra på att ta fram det sportsliga, men utan sponsorerna skulle inte tjejerna ha en chans. Hos oss får tjejerna en möjlighet att växa och utvecklas. I A-laget siktar vi på att ha minst 75% egna produkter och det är klart att man blir lite extra stolt när man ser tjejer som vuxit upp här i klubben som springer in i strålkastarljuset, fortsätter Frank.


En plats för alla
På Marbo Basket är det viktigt att det finns en plats för alla, oavsett kön, ålder, bakgrund och förutsättningar. Klubben har ett lag för funktionsnedsatta, Marbo Olympic, som spelar i den mellersta av tre divisioner.

- För oss är det viktigt att det finns en plats för alla i klubben och vi är väldigt stolta över vårt Olympic-lag, säger Frank. Den glädjen som ibland försvinner i elitidrott finns verkligen här!

- Vårt Olympic-lag har en blandning åldersmässigt och många lever helt upp för basketen, som blir en del av en meningsfull fritid, säger Fredrik.

Även när det kommer till integration har Marbo Basket en viktig funktion att fylla i Kinna.

- Basket är en världssport och att sporten finns på orten har vi märkt är betydelsefullt för många nysvenskar. Marbo Basket har blivit ett sätt för dem att komma in i samhället och i en gemenskap, säger Frank.

För klubben är träningsfilosofi viktigare än resultat och elitsatsningar.

- Vi ser vår verksamhet som ett växthus, där varje planta är lika viktig. Vi vill inte gallra bort spelare på grund av dåliga tränare som bara tänker resultat, utan vi vill vattna varje planta, så får vi se om de blommar eller inte. I slutändan kommer vissa välja en annan idrott, andra välja motionsbasket och några kommer satsa fullt ut på basketkarriären – det viktigaste för oss är att de alla haft en meningsfull uppväxt, som tar bort dem från gatorna i samhället.


En livsstil
För många blir basketen mer än bara en idrott eller fritidssyssla, det blir en livsstil. Det är inte ovanligt att Frank och Fredrik lägger över 150 timmar var i månaden, ideellt i klubben.

- Vi är ju lite knäppa, basketen blir en livsstil, säger Fredrik och skrattar. Vi pratar ibland om ”Marbofamiljen”, för här i klubben känner alla varandra, mer eller mindre, och det blir en familjär känsla.

- Vi har lagt ganska många timmar genom åren, Fredrik och jag, men det gör vi gärna när man får se så många ungdomar som får glädje av sporten, avslutar Frank.