Arkiv

SK Elfsborg: ”Simkunnigheten är vår kärna”

Simklubben Elfsborg är med sina 2300 medlemmar en av Borås största idrottsföreningar. Vi träffade Jonas Söderberg – sportchef, tränare och simidrottsansvarig – för ett samtal kring föreningen, verksamheten och de sociala projekten.

- Målet för oss är inte att vara störst, utan att alla ska få plats, men vi växer succesivt och är idag en av Borås största idrottsföreningar, berättar Jonas. Vi har en stor åldersmässig spridning med simgrupper från bebis upp till senior. 

Simklubben Elfsborg har sex stycken områden man verkar inom: simundervisning, tävlingssim, vuxensim, vattenpolo, handikappsim och integrationssim. 

- Vi är väldigt stolta över hela vår verksamhet, säger Jonas. Simkunnigheten är kärnan i vår förening.

Borås simarena är handikappanpassad och sedan 10 år tillbaka tar man varje termin emot 25-30 barn och ungdomar med funktionsvariationer för simträning.  

- För barnen med särskilda behov har vi försökt skapa en lugn miljö. Det är inga andra besökare i arenan när de är här. Det är häftigt att kunna följa barnens utveckling i vattnet – flera som har börjat i simskolan för att lära sig simma ligger sedan och simmar längd efter längd här ute, säger Jonas, det är häftigt!


Integration under ytan
Simidrott och integration – har det någon koppling? På SK Elfsborg är det tydligt. Men egentligen vill Jonas inte prata om integration som ett eget verksamhetsområde.

- Vi vill vara en klubb för alla. Integration är fungerande när du inte pratar om integration: alla ska vara välkomna utifrån sina förutsättningar.

Simkunnigheten i Sverige är generellt god, men inom vissa kulturer är den lägre. SK Elfsborg driver en rad olika projekt bland annat tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet (SLS), AB Bostäder och Borås Stad för att öka simkunnigheten i dessa grupper.

- Nu har vi ett samarbete med Somaliska föreningen. Vi utbildar ledare som lär sig simma och sedan själva utbildar i simskola för både barn och vuxna. I de grupperna har vi en hög närvaro, vilket är väldigt roligt! Genom att ha ledare med somaliskt ursprung kommer vi runt eventuella språkhinder, berättar Jonas.

Simkunnighet står i fokus i projekten, men syftet är inte bara att lära vuxna människor att simma:

- Mycket handlar om att få in samtalet kring simkunnighet vid frukostbordet. Om de vuxna förstår värdet av simkunnighet kan vi öka simkunnigheten bland barn, vilket de sedan har nytta av i hela livet! säger Jonas.


Eldsjälar och sponsorer
I en stor förening som SK Elfsborg med många medlemmar, tävlingar och evenemang krävs ett stort ideellt engagemang och hjälp av eldsjälar, volontärer och sponsorer.

- Sponsringen är viktig för oss, dels ekonomiskt, men framförallt varumärkesmässigt. Vi stärker varandra; vår förening och våra sponsorer! Vi är stolta över Speed, att ni är med och stöttar oss, och ni är såklart stolta över att vara med och bidra till simkunnighet och dela med er till er personal i form av friskvård.

- Jag upplever att våra sponsorer alltid ställer upp, om det så handlar om muggar, pengar eller vinster till tävlingar. Det som kanske är allra mest värdefullt för oss är nog ändå de ringar på vattnet som kommer genom våra sponsorers engagemang, i form av nya medlemmar!

På frågan kring vad han är mest stolt över, svarar Jonas såhär:

- Det jag är mest stolt över med SK Elfsborg är alla fantastiska ideella ledare, funktionärer och volontärer. Det ger så mycket energi, det engagemanget som finns i den ideella delen. Det kan handla om att baka till en tävling eller att vara ledare eller funktionär – både det lilla och det stora räknas! Vid SM-veckan hade vi exempelvis 150 funktionärer. Tittar man över ett helt år skulle jag tro att det är uppemot 250 personer som engagerar sig i någon form på ideell basis – det är ett fint, härligt engagemang, säger Jonas.


Ett måste som blev till ett livsintresse
Hur det egentligen kom sig att Jonas själv vigt livet åt simningen började med en allvarlig trafikolycka i barndomen.

- När jag var 10 år blev jag påkörd av en rattfyllerist i 90 km/h. Jag flög 23 meter i luften, spräckte skallen, ben och höft och hamnade i koma. Efter flera operationer var min enda chans att komma tillbaka till ett normalt liv att simma. Innan jag började rehabsimma var jag inte simkunnig, berättar Jonas.

Efter många timmar i bassängen visade det sig att Jonas var en riktigt duktig simmare. När han fyllde 11 år började han i en tävlingsgrupp och fortsatte sedan att tävla tills han var 27, och hade då bland annat tagit SM-medalj. 

- Jag har simningen att tacka för allt, avslutar Jonas.